Higijena žena: odgovarajuća higijena intimne regije

Mnoge žene smatraju intimnu higijenu samo delom uobičajene higijenske rutine. Međutim, higijena intimne regije podrazumeva drugačije navike, pošto se radi o osetljivom području koje može biti sklono infekcijama. U vagini vlada kisela pH-vrednost, koja pomaže da se očuva broj dobrih bakterija (kao što su laktobacili) i ograničava razmnožavanje loših bakterija. Pravilnom intimnom negom možete da sprečite narušavanje pH ravnoteže  i tako sprečite razvoj (ili nastanak) vaginalnih infekcija, kao što je na primer bakterijska vaginoza.
 

Pranje

Ukoliko za svoju intimnu negu koristite proizvode koji su pogodni i za druge delove tela, ispirate unutrašnjost vagine (vaginalnim tušem) ili prečesto perete intimnu regiju, možete izazvati ili pogoršati probleme kao što su neprijatan miris, suvoća ili ponavljanje infekcija, jer narušavate ravnotežu pH intimne regije.

Vagina se prirodno čisti sama od sebe unutrašnjim vlaženjem i zato je najbolje da se svaki dan tuširate samo toplom vodom i nežnim proizvodima koji nisu parfimisani.

Uvek se pažljivo perite i osušite, a pogotovo posle vežbanja. Posle plivanja i vežbanja presvucite donji veš da biste bili sveži i čisti.
 

Sekret

Sasvim je normalno da postoji providan ili beo sekret. Naime, žlezde u vratu materice proizvode prirodni lubrikant koji vaginu održava vlažnom. Taj prirodan lubrikant putuje naniže kroz vaginu i pomaže da se očuva čisto i zdravo okruženje. Da pojednostavimo, vagina se pomoću sekreta na prirodan način čisti i sekret je znak da imate zdravu vaginu1.

Međutim, sekret ne sme imati neprijatan miris ili izazvati svrab ili bolove1. Ukoliko se boja sekreta promeni, to može biti i znak infekcije i možda se morate konsultovati s lekarom. Svaka žena je drugačija i u redu je da možda imate jači ili slabiji sekret nego druge žene. Količina sekreta zavisi i od toga u kom ste periodu menstrualnog ciklusa. Tako, na primer, sekret neposredno pred menstruaciju može biti obilniji i gušći1.
 

Polni odnosi i higijena

Posle polnog odnosa ispraznite bešiku. Tako ćete ukloniti eventualne bakterije koje su možda prošle u vaše mokraćne kanale (kanal koji vodi od bešike do mesta ispred samog ulaza u vaginu) i sprečiti upalu bešike. I nikako nemojte zaboraviti – kada koristite toalet, obrišite se u smeru odozdo prema gore da biste sprečili širenje bakterija.

Izvori:
1. Vaginal Discharge - Knowing the difference between normal discharge and infections, The Board of Trustees of the University of Illinois, 2008, Handout 2014

Potražite informacije o intimnom zdravlju