Simptomi gljivične infekcije stopala1

Gljivična infekcija stopala je često oboljenje kože stopala koje barem jednom u životu pogodi čak sedam od deset ljudi. Infekcija je uporna i prilično zarazna, ali se može brzo otkloniti ranim lečenjem. 

Kod većine ljudi javljaju se znaci kao što su1:

 • svrab i osećaj pečenja na prstima i stopalima,

 • koža se peruta i može biti veoma suva, ispucala i ljušti se,

 • ispucala, meka i bela koža između prstiju,

 • ispucala koža na peti,

 • plikovi,

 • neprijatan miris.

Izvori:
1. Macit Ilkit & Murat Durdu (2015) Tinea pedis: The etiology and global epidemiology of a common fungal infection, Critical Reviews in Microbiology, 41:3, 374-388

Šta je gljivična infekcija stopala1,2?

Gljivična infekcija stopala (atletsko stopalo, u medicini poznato pod nazivom tinea pedis) naziv je za infekciju kože na stopalu i nožnim prstima, koju izazivaju gljivice nazvane dermatofiti. Dermatofiti se razvijaju u toplom i vlažnom okruženju, na primer, u svlačionicama, tuš kadama i kupatilima, u obući i čarapama i zato im vaša stopala veoma odgovaraju jer su uslovi slični. Gljivična infekcija se obično javlja između prstiju, ali se može javiti i na tabanima i na bočnim stranama stopala. 

Dermatofiti izazivaju glavnu infekciju, dok drugi uzročnici, kao što su na primer gljvice iz roda Candida i bakterije, mogu pogoršati postojeće i izazvati druge simptome, na primer neprijatan miris.

Gljivična infekcija stopala je veoma zarazna i lako se širi kontaktom sa zaraženom kožom ili drugim zaraženim površinama i predmetima. Ukoliko dodirnete kožu nekoga ko je inficiran i zaboravite da operete ruke, i vi se brzo možete inficirati. Takođe, zajednička upotreba zaraženih predmeta, kao što su peškiri, posteljina i odeća, doprinosi širenju zaraze. Gljivicama možete da se zarazite takođe i u zagađenim javnim tuševima, na bazenima i u svlačionicama.

Pošto je gljivična infekcija stopala vrlo zarazna, može se proširiti i na druge delove tela i izazvati druge gljivične infekcije, na primer, infekciju prepona.

Izvori:
1. Macit Ilkit & Murat Durdu (2015) Tinea pedis: The etiology and global epidemiology of a common fungal infection, Critical Reviews in Microbiology, 41:3, 374-388
2. Field LA1, Adams BB. Tinea pedis in athletes. Int J Dermatol. 2008 May;47(5):485–92. 

Gljivična infekcija stopala može postati mešovita infekcija koja napreduje ukoliko se na stopalima poveća broj bakterija i gljivica iz roda Candida. Ukoliko se to dogodi, potrebno je lečenje koje će otkloniti sve uzročnike infekcije.

Lek Canespor® sadrži aktivnu supstancu protiv gljivica, koja deluje i protiv bakterije Corynebacterium minutissimum1Kliknite ovde za više informacija.

Kada morate da se konsultujete s lekarom?

Konsultujte se s lekarom ukoliko niste sigurni u pogledu svoje dijagnoze ili ako vaši simptomi i posle lečenja ne nestanu.

Ukoliko ste u drugom stanju ili starije životne dobi, lekovi protiv gljivica možda nisu pogodni za vas i zato se konsultujte s lekarom koji će vam preporučiti najpogodniji način lečenja vaše gljivične infekcije stopala.

1. Uputstvo za lek Canespor® 10mg/g krem, April 2022

Sporty man with black watch tying shoe

Sprečavanje gljivične infekcije stopala1

Da biste u budućnosti izbegli gljivične infekcije stopala (i druga gljivična oboljenja kao što je infekcija noktiju), poštujte sledeće savete. Svakako je najvažnije da uvek brinete da stopala budu suva i čista.

Korisni saveti:

 • ne hodajte bosi po javnim svlačionicama, kupatilima i  bazenima – noge zaštitite papučama ili sandalama,

 • stopala uvek temeljno osušite, naročito između prstiju,

 • svakog dana obujte čiste čarape i promenite ih ukoliko vam je vruće ili ste vežbali,

 • umesto sintetičkih, izaberite pamučne, svilene ili vunene čarape,

 • izujte se kod kuće da bi vaša stopala mogla da „dišu“,

 • kad god možete, nosite sandale ili cipele od prirodnog materijala, kao što je koža ili platno,

 • redovno menjajte peškire i nemojte ih deliti s drugima.
   

Širenje infekcije

Gljivična infekcija stopala je veoma zarazna bolest i zato vodite računa o tome da ne inficirate druge. Zaštitite svoja stopala i sprečite širenje infekcije. Takođe je važno da ne delite svoju odeću, obuću, peškire i posteljinu sa drugim osobama. Stopala obrišite drugim peškirom nego ostale delove tela i posle nanošenja leka uvek operite ruke. Tako ćete sprečiti širenje infekcije i na druge delove tela. Dobro je i da bliskim osobama kažete za vašu bolest da bi preduzeli iste mere kao vi.

1. Macit Ilkit & Murat Durdu (2015) Tinea pedis: The etiology and global epidemiology of a common fungal infection, Critical Reviews in Microbiology, 41:3, 374-388

Proizvodi za lečenje gljivične infekcije stopala

Gljivičnu infekciju stopala možete izlečiti brzo ukoliko počnete s lečenjem odmah kada primetite prve znake. Možete izabrati brojne lekove protiv gljivica. Lečenje uvek završite u skladu s uputstvima, čak i ako vaša koža na stopalu pokaže ranije znakove poboljšanja jer ćete samo tako osigurati da infekcija bude sasvim izlečena.

Izvori:
5. Uputstvo za lek Canespor®, krem, 10mg/g, April 2022